Kedvenc receptjeim gyűjteménye hozományul szépreményű gyermekeimnek

Békák a gödörben



Napló blogom olvasói találkoztak már az étel fotójával itt, (2009.01.25.)de Zsófinak és Zsuzsának megígértem, hogy még ma beírom ide a receptet, és tán nem leszek lusta szinte szó szerint ide gépelni a könyvből.

4 személyre: napraforgó olaj, 8 nagy jóféle fűszeres kolbászka, 4 friss rozmaring ágacska,2 nagy fej szeletelt lilahagyma, 2 gerezd finomra aprított fokhagyma, 2 diónyi vaj, 6 ek balzsamecet, 1 csapott ek. jó minőségű ételízesítő por vagy zöldségleves kocka.

A
Yorkshire pudding tésztájához:

3dl tej, 120g finom liszt, 3 tojás, 1 csipet só

Keverd össze a tésztához valókat és tedd félre egy kicsit. Azt szeretem, ha a puddingom szép nagyra dagad, ezért kulcskérdés a megfelelő méretű sütőforma- minél vékonyabb anyagból van, annál jobb - , hadd füstöljön benne a forró olaj.
A formába önts 1cm vastagon napraforgóolajat, és tedd a formát a sütő középső rácsára, jól fűts be neki 240-250C fokon. A sütőforma alá tégy egy nagy tepsit, ne hagyd, hogy a sütés közben túlcsorduló olaj meglógjon. Ha az olaj már igazán felforrósodott, rakd bele a kolbászkákat. Addig süsd, mig enyhén aranyszínűek nem lesznek.
Ekkor óvatosan vedd ki a formát a sütőből, és a kolbászkákat nyakon öntheted a tésztával. Dobj bele néhány rozmaring ágacskát is. Ne lepődj meg, ha bugyborékolni kezd, legjobb, ha mindjárt becsúsztatod a sütőbe és rázárod az ajtót. A Yorkshire pudding igen temperamentumos jószág, legalább 20 percig ne is zavard a fortyogását. Ha már szép ropogós aranyszínűre sült, kiveheted a sütőből.

A hagymás mártást úgy készítem, hogy a hagymát és a fokhagymát a vajban mérsékelt tűzön cirka öt percig párolom, míg éde és üveges nem lesz. Ha szereted, adhatsz hozzá egy kis rozmaringot vagy kakukkfüvet. Most már jöhet a balzsamecet, azzal forrald be a szószt kb felel mennyiségre. Bevallom, itt csalni szoktam egy kicsit, és belekeverek egy leveskockát, vagy ételízesítőt. Egy kis vízzel felengedem, lassú tűzön megrotyogtatom. Ezt szolgáld fel a békáid mellé. A burgonyapüré, a zöldségek és egy marék párolt zöldbab is jó szolgálatot tehetnek. Jó, jó, adhatsz hozzá valami salátát is, ha már nagyon furdal a lelkiismeret.

Zöldborsó krémleves



Fél kilónyi mirelit borsót megfőzünk másfél liter zöldséglevesben. Teszünk bele egy újhagymát is, de ha megfőtt, ezt nem felejtsük el kivenni. Tíz perc alatt puhára fő. Ezután turmixgépbe tesszük, és mozzarellával krémesre mixeljük. Ja! és sózunk is.

Zöldborsóleves



Ez a kora nyár legnépszerűbb levese nálunk. Nem tudom, miért nyáron készítem a leggyakrabban, valószínűleg a hagyomány miatt. Anno, amikor érett a zöldborsó, és még nem volt fagyasztónk, minden másnap abból készült levest vagy főzeléket ettünk. Tavaly nyáron vettem egy jó adag friss borsót, hogy hejj de háziasszony vagyok, és zsenge frissből főzök, hááát bizony egy jó óra volt, mire egy kis levesnek valót megpucoltam. Így aztán maradok a jó minőségő fagyasztott mellett.

Kevés olajon kicsit megpárolom a zöldborsót, megszórom egy evőkanálnyi liszttel, és felengedem zöldséglevessel, vagy leveskockás lével. Nem használok a konyhában tartósított dolgokat, ez talán az egyetlen rendszeresen előforduló bűnöm, a leveskocka. Van úgy, hogy répát is teszek bele. Megsózom, ha már majdnem megfőtt, galuskát főzök bele, és beleszórok egy jó adag friss petrezselymet.
Ismerek olyat, aki tejjel főzi. Néha, ha hűteni akarom a gyerekeknek, öntök bele egy kis tejet, úgy is nagyon finom.

Véres beles krumpli



A köret kategóriába került, de salival magában is finom. Nigella receptjei között találtam, ő Halloweenre készítette, onnan az elnevezés.

A méretes sütnivaló krumplikat megsikáljuk, és kb. egy órát sütőben héjában sütjük. Kár, hogy nálunk nemigen kapni az igazi jacketnek való krumplit. Ha megsült, kicsit hűlni hagyjuk, majd kettévágjuk. Óvatosan vájjuk ki a belét, nehogy beszakadjon a héja. A vájmányt keverjük össze néhány összetört mozzarellával és ketchuppel. Sózás után mehet vissza a héjába, kevés ketchup - vérnek - a tetejére, és kicsit vissza a sütőbe.
Nálunk a gyerekek ketchuppel bármit megennének.

Csibefalatok



Egészségesebben is lehet, mint a mekis, nem olajban, hanem sütőben sütjük.
A csirkemellet felvágom nem túl vékony csíkokra. Joghurtban pácolom - kinek mennyi ideje van - , a joghurttól különösen omlós lesz a hús. Szikkadt kenyeret robotgépben morzsásítok, reszelhetünk hozzá parmezánt, vagy szórhatunk bele szezámmagot. A joghurtból kiemelt csirkecsíkokat a morzsába forgatjuk, sütőpapíros tepsibe fektetjük, és 220 fokon 15 perc alatt megsütjük.

Én még nem próbáltam, de nem lehet rossz összetört sós kekszbe forgatni a húst.

Kapribogyó saláta



Isteni finom. Savanykás, friss, így tél végén marokszámra enném.

Egy fej friss salátát - legutóbb jégsalátával csináltam, de bármi bevethető - összevágtam, beletettem egy evőkanál kapribogyót, összevágtam két ecetes uborkát. Uborkaléből, olívaolajból dijoni mustárból öntetet csináltam hozzá, és nyakon öntés után megszórtam friss petrezselyemmel.

Zöldborsópüré



Ennek az ételnek az alapjait akkor fedeztem fel, amikor a gyerekeim pépes korszakukat élték és fogatlanul ismerkedtek az ételekkel. Természetesen akkor nem így ízesítve tálaltam nekik, hanem anyatejjel turmixolva, de mentát már akkor is kaptak bele. Azóta a kukorica püréhez hasonlóan rákerült a család étlapjára.
A köret kategóriába került ugyan, de önmagában is finom, főleg ha megmártunk benne nyers zöldségeket.
Ennél az ételnél sem vagyok tisztában a mennyiségekkel, csak teszem a lábosba ahogy jön.

A zöldborsót vajon vagy olívaolajon megpároljuk, turmixgépbe tesszük. Ízlés szerint tejszínt, tejet vagy joghurtot adunk hozzá, parmezánt, sót, kevéske borsot és mentát. A turmixot még egyszer kicsit összefőzzük.

Kukoricapüré



Félre az uncsi tészta-krumpli-rizs köretekkel, ez legalább olyan finom, és nagyon hamar elkészül.
Én leginkább szárnyasok mellé szeretem, sült vagy töltött csirkével, de bármihez el tudom képzelni.
Egy lapos evőkanál vajon átpároljuk a 6-700g mirelit kukoricát. Turmixgépben hozzáöntünk kb. 3 dl tejet - vagy tejszínt-tej keveréket - és 10 dkg füstölt sajtot reszelünk hozzá. Ha pépes, visszaöntjük a serpenyőbe, sózzuk, borsozzuk és frissen reszelt szerecsendióval megadjuk a végső simításokat. 3-4 percig kevergetve összerottyantjuk.

Sült liba, kacsa, pulyka



A jegyzet kategóriába kerülnek azok az ételek, amik ígéretesnek tűnnek, de én még nem próbáltam.

Kedvenc pucér szakácsom sütötte karácsonyra szárnyasait, leginkább a töltelék és a fűszerezés érdekes.
A töltelékhez három fej lila hagymát olívaolajon tíz percig párolt, majd amikor teljesen kihűlt, hozzákevert egy jó nagy maroknyi darált sertéshúst, zsemlemorzsát, sózta, borsozta és belevágott egy halom aszalt gyümölcsöt - meggyet, áfonyát, barackot, ki mit talál. Betette a szárnyas hasába - én szívesebben sütök kacsát, mint libát vagy pulykát - de nem egy kupacba, hanem kisebb halmokban, és a serpenyőben mellé is tett.
A szárnyas alá a tepsibe jócskán rakott gyökérzöldségeket(répát, zellert) , fűszernövényeket (zsályát)és két jókora darab gyömbért, mandarint is. Ezt is megsózta, megborsozta. Rákerült a szárnyas és mérettől függően sütötte 2,5-3 órát. Először maximumra melegítette a sütőt (250), majd amikor betette a húst, visszavette 180fokra.

Megtaláltam a neten is közben:

Ingredients

Serves 8-10
• 5kg turkey, preferably free-range or organic
• olive oil
• sea salt and freshly ground black pepper
• 1 clementine, halved
• a few sprigs of fresh rosemary
• 2 onions, peeled and roughly chopped
• 2 sticks of celery, roughly chopped
• 2 carrots, roughly chopped

For the stuffing
• olive oil
• 2 onions, peeled and finely chopped
• sea salt and freshly ground black pepper
• ½ teaspoon ground nutmeg
• a few sprigs of fresh sage, leaves picked and roughly chopped
• 300g good-quality pork mince
• a large handful of breadcrumbs

jamie’s christmas turkey

Serves 8-10
If you’re worried about cooking the perfect Christmas turkey because you’re afraid you’ll get it wrong, don’t be. This recipe is nice and simple and will help you achieve brilliant results for your Christmas meal.

Take your turkey out of the fridge about an hour before you’re ready to cook it so it comes up to room temperature before roasting. Give it a good rinse then pat it dry with some kitchen paper, making sure you soak up any water in the cavity. Drizzle the meat with a good lug of olive oil, add a few good sprinkles of salt and pepper and then rub this seasoning all over the bird, making sure you get in to all the nooks and crannies.

Preheat your oven to full whack then get started on your stuffing. Pour a lug or two of olive oil into a large pan on a medium heat and fry off your chopped onion for about 10 minutes or until softened. Stir in a good pinch of salt and pepper, the ground nutmeg and your chopped sage leaves, then continue to fry and stir for another minute or two.

Spoon the onion mixture into a large bowl and let it cool completely. Once cooled, add your pork mince and breadcrumbs and use your hands to really scrunch everything together. Once it’s mixed really well, bring the stuffing together into a ball, then cover and chill until you’re ready to stuff your turkey.

Pull the skin at the neck-end back so you can see a cavity and push about half of your stuffing inside your turkey. Not too much: you don’t want to pack it so tightly it slows down the cooking. Once done, pull and fold the skin over the opening and tuck it under the bird so it looks nice.

Turn the turkey around and drop a few small pieces of stuffing into the larger cavity along with your clementine halves and a few sprigs of rosemary. Place your roughly chopped veg in the bottom of a roasting pan and lay your turkey on top. Cover the turkey with tin foil then put it in the hot oven and immediately turn the temperature down to 180°c/350°f/gas 4. Cook for about 35 to 40 minutes per kilo. The 5kg bird in this recipe will take about 3 to 3½ hours.

Check on your turkey every 20 minutes or so and keep it from drying out by basting it with the lovely juices from the bottom of the pan. After 2½ hours, remove the foil so the skin gets golden and crispy.

When the time is up, take your turkey out of the oven and stick a small sharp knife into the fattest part of the thigh. If the juices run clear and the meat pulls apart easily, it’s ready. If not, pop the turkey back in the oven to cook for a bit longer then check again. Once ready, cover the turkey with tin foil and a few clean tea towels for 30 minutes and let it rest while you get your veg and gravy ready.

Pogácsa



Mit tagadjam, nem vagyok valami nagy pogácsafan. Vagyis szívesen eszem, de csak a nagyon finomat, és csak frissen. Holnap már nem kell, és a kétöklömnyi büfés kreálmányokkal se kínálgassanak.
Ovis farsangon Enikő állt elő ici-pici diónyinál is kisebb pogácsákkal, és mire térültünk-fordultunk, üres volt a tál. Átkiabálta az asztal fölött a receptet:
Ugyanannyi liszt, ugyanannyi túró, ugyanannyi vaj vagy margarin, só. Slussz. Éjszakára hűtőbe tesszük, másnap félcentisre kinyújtjuk, kiszaggatjuk, megszórjuk sajttal vagy szezámmaggal és kisütjük.
Az enyém már ott figyel a hűtőben, a holnapi sütésre vár. Juhtúróval csináltam és szórtam bele pirított tökmagot.

Sütés után:
Legközelebb ha juhtúrót használok, kevesebb margarin kell bele, vagy felezni kell a juhtúrót száraz tehéntúróval. Finom lett, de kicsit nehéz a zsiradéktól.

Sült krumpli



Ma próbáltam ki először a pár napja látott J.O. főzős műsor egyik új ötletét.
A krumlit megpucoljuk, és diónyi vagy annál nagyobb darabokra vágjuk. Vízbe tesszük főni néhány sárgarépa és fehérrépa társaságban. Forrás után tíz perccel lekapcsoljuk a lángot és leöntjük róla a vizet. Míg párolog tűzálló tepsit vagy bármilyen sütőedényt a tűzre teszünk, belelocsolunk néhány evőkanálnyi olívaolajat, pecsenyezsírt, vagy ami kényes ízlésünknek megfelelő sütő zsiradék. Beledobálunk néhány gerezd fokhagymát, nem kell vesződjünk a hámozással, csak úgy héjastól. Nyessünk egy-két szép rozmaring ágat bele, sózzuk, borsozzuk. Ha felforrósodott az olaj, zúdítsuk bele a krumplit a zöldségekkel, keverjük össze, reszeljük rá egy citrom és egy mandarin héját, és tegyük sülni előmelegített 220 fokos sütőbe 45-50 percre. Ma sülthalhoz ettük. Jóóó!

Muszaka



Nem mondom, hogy a leggyorsabban elkészíthető receptem, de megéri. Amíg van, rájárunk, még lázas gyerekeim is jó étvággyal ették.

Hozzávalók: 1 padlizsán, rozmaring, olívaolaj, 40dkg vegyes darált hús, fokhagyma, 1 vöröshagyma, olajbogyó (elhagyható) , 1 doboz (850ml ) hámozott paradicsom, 25 dkg feta sajt, só, bors.

A rizst megfőzzük, felszeljük a padlizsánt és besózzuk, rozmaring nagyobb részét felaprítjuk. A padlizsánszeleteket szárazra töröljük, megborsozzuk, és kevés olajon mindkét oldalát megsütjük, törlőpapírra tesszük.

Olajon megpirítjuk a darált húst, hozzáadjuk a préselt fokhagymát a felszeletelt vöröshagymát, olajbogyót, rozmaringot, kicsit tovább sütjük. Sózzuk, borsozzuk, hozzáöntjük a paradicsomot.

Sütőedényt olajjal kikenünk, rétegesen fektetjük bele a rizst és a húsmasszát, tetejére tesszük a padlizsán szeleteket, rámorzsoljuk a feta sajtot. 200 fokon fél órát sütjük.

Lizi szereti a padlizsán héjában is, ilyenkor apróra vágom a padlizsánt is, és a húshoz adom, majd nem tálban, hanem a padlizsán kiváljt héjában sütöm meg. Ma így ettük.

Ingerlill hallevese



Hosszas norvégiai tartózkodásaink során Ingerlill, aki mozgássérült kisebbik fiáért elvitte az egész Pető módszert a sarkkörön túlra, többször is megvendégelt minket ezzel a levessel. Vagy mert délben még szinte koromsötét volt, és ez kicsit depresszív tud lenni, vagy mert éjszaka is sütött a nap, és ha nem vigyáztunk, nem vettük észre, hogy elment felettünk az éj nagy része, és több nap után már kialvatlanul támolyogtunk.
Ez a leves helyretette a kibillent lelkünket, egyszerű, és finom újdonság a családi asztalon.

Titka, hogy többféle jóféle tengeri halat szerezzünk be hozzá. Nem kell sok, 3-4 féléből egy-egy jókora darab megteszi. Fokhagymás, babérleveles vízben megfőzzük a halhústól megszabadított csontot, majd a csontot kihorgásszuk, már nem kell. Felkockázzuk a fél zöldségpiacot: krumplit, brokkolit, zöldhagymát, karfiolt, retket, karalábét, répát, ki mit szeret. A halhússal, sóval borssal fél órát mértékkel főzögetjük, és a végén tejszínnel besűrítjük.
Ez így önmagában is felséges. De mindenkit leveszünk a lábáról, ha petrezselymes, fokhagymással vajjal megkent forró pirítóssal tálaljuk.

Csokis muffin



Remélem minden érdeklődő mérlege mér unciában is, mert ezt a receptet egy brit barátomtól szereztem, és magyarra lefordítom, de átszámítgatni

4 oz porcukrot és
4 oz margarint
összekeverünk,
hozzáadunk 2 tojást.
Ezután választhatunk, hogy 4 oz sütőporos lisztet, (így lesz világos színű a sütink)
vagy 1 oz kakaóport és 3 oz sütőporos lisztet (így lesz kakaós küllemű) adunk a masszához.
Mindezt felengedjük némi tejjel, hogy sűrű palacsintatészta állagot kapjunk, és ha úgy tartja kedvünk, adhatunk hozzá feldarabolt csokit is. Vadíthatjuk mazsolával, vagy meggyel, utóbbinál persze kevesebb tej kell hozzá. Volt, hogy kókuszreszeléket is szórtam bele, ekkor annyival kevesebb lisztet használjunk. Szóval a végtelenségig variálható a recept.
Előmelegített sütőben 180fokon 15-18 percig süssük.

Csirkés fajitas



Vacsoracsatás recept, ami gyors, egyszerű, és csak a tuti ízléficamos vendégeknél nem arat sikert. Közkívánatra közzéteszem.

Hozzávalók: 1 kg vékony csíkokra, vagy kockára vágott csirkemell, 1 vöröshagyma felkockázva, 3 különböző színű kaliforniai paprika (bocsi, Móni, ezt ma elfelejtettem beletenni, ciki), 1dl olívaolaj, 1 dl száraz fehérbor, 1 cs. fajitas fűszerkeverék, 3-4 gerezd fokhagyma, reszelt cheddar sajt, tejföl, 1 lime.

Az olajon megpároljuk a hagymát, megpirítjuk az előző este fűszerbe, olajba, fokhagymába és fehérborba pácolt csirkemellet. Kevés idő kell neki, mert különben száraz lesz. Mielőtt teljesen elkészül, még beletesszük a felkockázott paprikákat, és addig sütjük, amíg még kicsit harapós marad a zöldség. Belecsavarjuk a lime levét.
Készíthetjük úgy is, hogy a hagymát nem az elején, hanem a paprikával együtt tesszük bele.
Tálaláskor megkenjük a felmelegített tortilla lapot tejföllel, ráhalmozzuk a húst és a sajtot, szorosan feltekerjük úgy, hogy egy kis táskát kapunk. Mártogathatjuk avokádóba, tálalhatjuk csípősen, adhatunk hozzá friss salátát. Mindenhogy tuti.

Avokádós mártogatós: egy avokádót kettévágva kibelezünk. ( Válasszunk puhácska, de nem plöttyedt darabot, ha kemény, otthon szobahőmérsékleten néhány nap alatt megpuhul). Csak turmixolni kell, de ne sajnáljuk tőle a citromlét és a fokhagymát. Sózzuk. minden cseppje kincs, én gondosan lenyaldosom a botmixert is, ha végeztem. Ha nem teszem azonnal hűtőbe tálalás előtt, akkor mindig azon kapom magam, hogy a mutató ujjam hegye belelóg, így mindig le kell nyalnom. Csak legyen mit az asztalra tenni.
Meleg pirítóson vagy pitával is isteni!

Paradicsomleves



Ez itt nem a hagyományos menzai változat, nekem az túl édes és túl savas együtt. Hanem kicsit olaszos, bár a kicsit sem olasz selypes beszédű, jó marketingű, általam igen kedvelt Jamie Oliver egyik könyvéből származik. Még csak a Spektrumon volt látható, mikor T. külországból beszerezte nekem néhány könyvét, amit annak idején esti olvasmányul az ágyam mellé vettem, és ma is szívesen lekapom őket a polcról, ha elhagynak az ötletek.

Hozávalók: 1 fej apróra vágott vöröshagyma, eredeti recept szerint 1, szerintem legalább 4-5 gerezd fokhagyma, 1 meghámozott, lereszelt sárgarépa, csokornyi bazsalikom, olíva olaj, 6ek tejszín, 1 kk vörösborecet - én a balzsamecetet jobb szeretem bele -, 2 tojássárgája, 1kg érett paradicsom - vagy két nagy doboz jóféle konzerv, nem szégyellem -, 1 liter zöldség- vagy csirkehúsleves, só, frissen őrölt fekete bors.

Olajon a zöldségeket 20 percig gyakran keverve párolgatom. Ha nyers paradicsomból készül, itt volna az ideje azt forrófürdő után meghámozni, de hámozzon, akinek sok ideje van, én kibontom a közel olyan jó konzerveket. Összekeverem a tejszínt a tojássárgáját és az ecetet. A fazékba zuttyantom a paradicsomot és a levest, bő fél órát főzöm. Ezután a levest turmixolom, kinek mi tetszik, én leginkább botmixerrel, sózom, borsozom, és tálalás előtt a tűzről levéve keverem bele az ecetes tejszínes tojást. A legtutibb friss puha kenyérrel.

Amerikai palacsinta



Könnyű és egyszerű reggeli, ha már unjuk a vajas pirítóst. Először a kilencvenes évek elején ettem Angliában és Észak-Írországban, ott természetesen tojással és virslivel, meg sült szalonnával. A szalonnáshoz önthetünk egy kis juharszirupot :))). Itthon a gyerekek nutellával szeretik, én sajttal és lekvárral, T. meg bármivel.

Hozzávalók: 12 dkg liszt, 2 nagyobb tk sütőpor, 1 csipet só, késhegynyi fahéj, 3 tojás, 1,5-2 dl tej.

Kikeverés után forró serpenyőben olajjal vagy olaj nélkül kis halmokat púpoznánk, de nem púposodik, hanem szétfolyik. Nekem három fér el egyszerre szép kényelmesen. Ha az egyik fele már aranybarna - ne hagyjuk ott, hamar eljön -, fordítsuk meg. Üresen is finom.

Krumplis lángos és hosszan friss lángos



Ha a dagasztást és a kelesztést kenyérsütőre bízzuk, akkor ez az étel egyike lehet a legegyszerűbb asztali áldásainknak. Ha nincs kenyérsütőnk, a hozzávalókból szokásos módon készítsünk kelt tésztát.

Hozzávalók: 44-50 dkg finom- vagy kenyérliszt (BL 80) , két főtt krumpli összetörve, élesztő, só (1/2 dkg), 1 ek olaj, langyos tej.

Ha jól megkelt a tésztánk, szaggassunk és formáljunk belőle kis kövér vagy tenyérnyi vékony darabokat - ne masszírozzuk túl sokat - , és forró olajban először fedő alatt, majd megfordítás után fedő nélkül süssük meg. Ekkora mennyiség kb tíz perc alatt kisül, aztán ami belefér: fokhagyma, sajt, tejföl...mmmmmm!

A másik lángos recept az utóbbi időben kicsit népszerűbb nálunk. Összegyúrva a hűtőben napokig eláll, és tetszés szerinti mennyiség süthető ki belőle.

1 kg liszt, 3 tojás, 3 pohár kefír, 5 dkg élesztő, 3tk só

Az első sütés előtt ajánlatos néhány órát pihentetni a hűtőben. Én a konyhapulton pihentettem, kicsit megkelt, így is finom volt.

Húsleves a la Anyu



Ezzel a címmel szerepel az étel abban a noteszomban, melyet évek óta magamnál hordok, és legalább tíz éve feljegyeztem, hogy bárhol és bármikor reprodukálhassam. Akkoriban még nem én készítettem el, csak asztalhoz ülve élveztem az ízeket, az elmúlt években viszont már nincs, ki megfőzze nekem, hát magad uram...
Mióta apukámtól kuktát kaptam ajándékba, a receptnek két verziója is van. Egy normál fazekas, és egy - mily meglepő - kuktában főtt. Bármelyikhez is folyamodom, a család minden tagja addig eszi, amíg az utolsó csepp is elfogy, és bizony egyszerre sok-sok liternyit főzök.
Örülnék, ha ez a recept sok generáción keresztül fennmaradna, és ha majd én már nem főzöm, Lizi készítené el újra és újra.

Hozzávalók: Leveshús ízlés szerint, (anyukám a marhalábszárat szerette, én szívesen keverem bele a szárnyasokat is, legutóbb libanyak és szárnytő került bele, úgy a finom, ha főzünk belel csontot is), 1 fej vöröshagyma megpucolva, egészben, fokhagyma számolatlanul, sárgarépa, fehérrépa, zellerdarab, kelbimbó, vagy más káposztaféle, 1 hámozott krumpli, 1 zöldpaprika egészben, Fűszerek: őrölt gyömbér, egész fekete bors ( ezt teatojásban szoktuk beletenni, így nem kell a végén horgászni), só vagy vegeta, vagy mindkettő, kurkuma, frissen őrölt szerecsendió.

Ha nem kuktában főzöm, akkor először a húsokat hideg vízben felteszem a tűzre, és ha egyszer felforrt, leszedem a habját. Habtalanítás után belezúdítom az összes hozzávalót, és forrás után a legkisebb lángon órákig bugyogtatva főzöm. Nem szabad lobogjon! Csak néha tűnhet fel egy-egy kósza buborék a nedű felszínén. Ha elment evvel az egész délután, úgy négy óra, lezárom, másnap leszűröm, és hallgatom, ahogy a gyerekek leistenizik, miközben csöpög az állukon, ahogy a hozzá adott tésztát beszippantják, vagy cuppogva szopogatják le a csontról a húst.

Kukában mindent egyszerre beleteszek, forrás után fél órát főzöm, és a világért ki nem nyitom egészen addig, míg biztosan ki nem hült, mert ha piszkálnám a kukta gőzkieresztő pöckét, ha siettetni akarnám az én levesemet, hát akkor tuti zavaros lenne.



 
Mamaka konyhája © 2008 | Créditos: Templates Novo Blogger