Kedvenc receptjeim gyűjteménye hozományul szépreményű gyermekeimnek

Muzsika almás sajtsalátája



Egyszerűen idemásolom a receptet, amivel Muzsika hétvégén megetetett minket, és isteni fini volt!

Hozzávalók:

  • 3 szép nagy piros, savanykás alma
  • 10 dkg mozarella
  • 12 dkg edami
  • 12 dkg karaván sajt (füstölt)
  • 10 dkg dió
  • 350 g tejföl
  • 150 g majonéz
  • 1 tk curry
  • kevés szerecsendió

Az almákat, és a sajtokat apró, egyforma méretű kockákra vágtam. A tejfölt a majonézzel összekevertem, a fűszerekkel ízesítettem, belekevertem a sajtokat és az almát.

Pirított tésztás rizs



Van a Blahánál egy dögös gyrosos (gíroszos) a Corvin oldalában. Onnan ismertük meg, hogy Tomiék rendszeresen odajártak ebédelni, és néha hozott nekünk haza vacsorát. A házavatónkra is őt hívtuk főzni, és bár jó sokat vártunk, mire elkészült, mindenki dugig lakott a finom ételekkel, amiket készített. Tomi tegnap megint felhívta telefonon, hogy dobjon össze nekünk egy vacsorának valót, és erről eszembe jutott, hogy közzéteszem egyik egyszerű köretét, amit a husi mellé tányéron felszolgál.

Ha kapunk igen rövid cérnametéltet (én már vettem alig 1cm hosszút), azt használjuk, vagy törjük a hosszút rövid darabokra. Kevés olajon pirítsuk a tésztát világos barnára, majd adjuk hozzá a rizst, és továbbiakban ugyanúgy járjunk el, mintha rizst főznénk: pirítás után öntsük fel vizzel, sózzuk és letakarva megfőzzük. Kis barna kukacok lesznek a rizsben, amit az én gyerekeim igen szeretnek.

Fűszervaj



Halhoz, csirkéhez, sült krumplihoz, zöldségekhez.

Rozmaring, fokhagyma, chili, szardellafilé. Ezeket apróra vágva vajhoz keverjük és hűtőben hetekig tarthatjuk. Ha frissen tartó fóliába (folpackba) tekerjük, és úgy lehűtjük, karikákat is vághatunk belőle.

Ma kelkáposztát és brokkolit párolok, de csak olyan jól haraphatóra. Serpenyőbe teszek a fűszervajból, néhány evőkanál citromlét vagy balzsamecetet adok hozzá, és azon kicsit megfuttatom a zöldségeket.
Halhot adom, és tálaláskor még lehet a vajból a zöldségekre pottyantani egy darabkát.

Répához római köményes, narancsos, mézes fűszervajat adhatunk,
mediterrán ételekhez olívabogyós bazsalikomosat.
A teljesség igénye nélkül.

Házi kolbász



Ez az íz egész életemben elkísér, és valóban a szülői házat jelenti nekem. Otthonízű kolbász. Azokban az években, amikor minden szomszédnak disznaja volt, akkor nekünk...nem volt sosem. Viszont minden évben vettünk kolbásznak való húst, és ezzel a recepttel elkészítettük. Sokféle füstölt és sült kolbászt ettem már eddig, szerintem ez egyike a legjobbaknak.
Egyszer a recept majdnem elveszett. Azon a télen, amikor a mamám elmenni készült, akkor is szerettünk volna kolbászt tölteni. Anyu már nem kelt ki az ágyból, sőt már nem is igen beszélt. Elővettem a kézzel írt receptjeit, a nejlonzacskót, amibe évek óta gyűjtötte a cetliket, és kerestem a kolbász receptet. Ültem a konyhában az asztalnál, és nem találtam sehol. Újra és újra átforgattam a sütik, pogácsák, egytálak és nemtudommik gyűrött szélű tömegét, de nem találtam a kolbászt. Akkor az asztalnál rádöbbentem arra, amire már előtte is sokszor, de akkor tudatosult valóban számomra, hogy ennyi. Amit a mamámtól eddigi életemben begyűjtöttem, azzal megyek tovább, emlékszem vagy nem, több esélyem nincs. Ott zokogtam az asztalnál, hogy nekem most meghal a mamám. Persze felmentem hozzá megkérdezni, hol a recept, de nem tudott már érteni, válaszolni, gondolkodni. Ott volt, de soha többé nem értem el.
A recept a temetés után hetekkel végül más formában került elő: egy korábbi bevásárló listáról reprodukáltuk pontosan a menniségeket. Azóta is minden évben elkészítjük. Ma is töltöttünk 13 kg húst, apu épp füstöli.

Hozzávalók 10 kg húshoz: (2 rész sertés com és lapocka, 1 rész ipari zsírszalonna igen apróra darálva)
30 dkg őrölt piros paprika (20 édes, 10 csípős, vagy ahogy tetszik)
23 dkg só
3 dkg fokhagyma paszírozva
4 dkg őrölt fekete bors
2 dkg őrölt kömény
1/4 reszelt szerecsendió
1 kk porcukor - ez a maradandó piros színért kifakulás ellen
e kk szegfübors

A hozzávalókat alaposan öszekeverjük, mielőtt a húshoz adjuk, majd mindent együtt jól átgyúrunk. Hagyhatjuk egy napot állni, és újra meggyurmázhatjuk, de mi mostanában rögtön betöltjük. Vékony bélbe főzni vagy sütni való grillkolbászkákat csinálhatunk, vastag bélba töltve szalámit.
Ha nem fagyasztjuk vagy készítjük el azonnal akkor füstölni kell. Remélem, apu ezt még jópár évig elvégzi nekünk. Akácfa fűrészpor kell hozzá, a füstölés 2. napjának végén a tűzre dobuk egy kevés cukrot, hogy jól tapadjon a füst a szaláminkon.

Jobb, mint a bolti felvágott, amivel istentuggya, mi etetnek meg velünk.

Apuleves



Gyerekkorom egyik íze volt ez a talán eredetileg ceglédi levesnek nevezett étel, amit mindig csak a papám főzött, és főz töretlenül ma is.

Hozzávalók: kockatészta, zsír vagy olaj, só, őrölt piros paprika, zellergumó vagy zellerlevél, paradicsom egészben vagy sűrítve, zöldpaprika, kolbász, szalonna vagy virsli, tojás.

Kevés olajon megpirítjuk a kockatésztát. Szerencsés jófélét választani, hogy később ne ázzon szét a levesben. Lehúzzuk a tűzről, hogy a paprika nehogy odakapjon, és megszórjuk őrölt paprikával, sóval. Felöntjük vízzel, beledobunk egy paprikát és egy paradicsomot, zellergumót vagy levelet, és füstölt szalonnadarabokat, kolbászt, virslit. Míg fő, külön edényben keményre főzünk néhány tojást, megpucoljuk, elnegyedeljük, és a levesbe tesszük. A tojással még egy-két percet főzzük. Tartalmas, tápláló és apu ízű.

Tojásos nokedli másként



Tojásos nokedli volt mára a vacsoratervem, de félúton gellert kapott a gondolat. Uncsi csak úgy lisztes tojásosan, így miután megvolt a liszt-só -tojás együttes, beledobtam néhány fagyasztott olaszos fűszerkockát, nyomtam bele egy dagi fej fokhagymát, és tejes vízzel hígítottam. Miután kifőtt, rákerült ugyan a korábban már felvert tojás, de tálaláskor friss parmezánt is kapott. Az így született eklektikus egytál az utolsó nem létező morzsáig elfogyott.

Zelleres diós sali



Ma a véres beles krumplihoz ettük azt a jól bevált egyszerű, de finom salit, amit anno oly sokat csináltunk Norvégiában is Eszterrel.

Vettünk egy fej kínai kelt, felszeltük, hozzá halványító zellert (zellerszárat), almát vágtunk, durvára tört pörkölt dió finom bele, és meglocsoltuk tejfölös, joghurtos, majonézes mustáros laza öntettel.

Mandulapuding



Ez annyira finom, hogy nem csak kilinkelem Dolce Vita receptjét, hanem egyenesen ide is másolom. A mai ebéd végén volt benne részünk, és szerintem a húsvéti nagycsaládi ebédnél is ezt fogom édességnek tálalni.

Mandulapuding, a leírhatatlan


Most sajnálom igazán, hogy ízeket nem tud közvetíteni az internet. Hosszú-hosszú ideje nem ettem ennyire finom édességet. Kezdő vagy még bizonyalankodó házitündéreknek a jó hír, hogy a tojás szétválasztásánál bonyolultabb művelet nem szükséges az elkészítéséhez. Időhiánnyal küzdőknek (ez lennék én) pedig a jó hír, hogy 3-5 perc összeállítani ezt a sült pudingot, utána pedig csak sütni és a minden falat lenyelését követő elégedett mmmhhhhhh-ket kell bezsebelni. Sok receptre mondtam már, hogy ki kell próbálni mindenkinek, ezt még annál is jobban muszáj! Mennyei!

A receptet már egy bő hónapja kinéztem magamnak a Szakácsok könyvéből, de csak a héten készítettem el. Miközben sült, akkor jöttem rá, ez pont beleillik Grenadine VKF! kiírásába. (Szeptember óta, mióta megszületett Kristóf nem küldtem receptet VKF!-re. Pedig sok kedvemre való kiírás született, csak sajnos az idővel állok folyton hadilábon.)

Hozzávalók: 20 dkg őrölt mandula, 10 dkg vaj, 5 evőkanál cukor, 2 evőkanál tejszín, fél citrom reszelt héja, 2 egész tojás, 2 tojássárgája, 4-5 csepp keserűmandula aroma (persze jobb lenne keserűmandula, de nem találtam ilyet)

1. Olvasszuk fel a vajat
2. Keverjük hozzá az összes többi hozzávalót, öntsük egy tűzálló formába
3. 180 fokra melegített sütőben süssük 35-40 percig

борщ



Ezt a receptet egy korábbi bogomban már leírtam, de mivel itt gyülekeznek konyhai kreálmányaim, csak úgy idemásolom az orosz céklaleves metódusát.

Bolyti keltette fel bennem ismét a cékla utáni vágyat, de nem volt fogamra való receptem. Beírhattam volna a gugliba, hogy aztán győzzem olvasni az eredményeket, de egy kollégám megelőzött. Elmesélte, hogy otthon, Oroszországban milyen jó céklalevest főz a mamája, és ő is szívesen készíti, imádja a család. Nosza. Főzzünk borscsot. Elena elmondta a metódust, a piacon a gyerekekkel megvettük a hozzávalókat, és nem mondom, hogy rittyentettem egyet, mert eltartott egy darabig, de megfőztem. Leginkább azért tartott sokáig, mert a többféle húsnak meg kellett főnie, mint a húslevesben. Elkészült, de a család nem kért :( Pedig az én uram gasztronómiailag igen nyitott. Valahogy úgy alakult, hogy hétvégén nem otthon ettünk, vacsorára pedig inkább bundás kenyeret ettek. Magam maradtam egy nagy fazék borsccsal. Gondoltam egyet reggel, és elhatároztam, hogy akkor ebből viszek magamnak ebédet. És ha már magamnak, akkor Elenának is, bírálat végett. Fogalmam sem volt, milyen az igazi borscs, tudni akartam,sikerült-e némi ízrokonságot létrehoznom. Gondosan csomagoltam hozzá tejfölt is, puha kenyér lesz ben az intézetben is. Végül a két üvegből egy nagy tálnyi levest varázsoltam elő, jó melegen az asztal közepére tettem, és körbedongták a kollégák. Hatan ettünk belőle. Négyen magyarok még sosem ettünk ilyet, az oroszok meg eszik ha kell, ha nem. Hát és valóban borscs lett! Dícsérték nyakra főre, merték amig volt, és még egyszer, ami maradt. Megkérdezték, biztosan először főztem-e ilyen finomat. Először hát. Borscsot. De mást...azt azér' már sokat főztem.

És végül a nemkonyhablogban az Elena által felvázolt recept:

Ízlés szerint leveshúst (én sertést és marhát) babérlevéllel, sóval, borssal felteszünk főni. Kell neki 2-3 óra. Közben finomra vágott hagymát megpárolunk, hozzáadunk 3 evőkanál - vagy több - paradicsomot, bele reszelünk 2-3 sárgarépát, 1-2 céklát, ízlés szerint káposztát, és saját levében megpároljuk. Amikor a hús majdnem kész, teszünk bele krumplit - ezt én elfelejtettem :) - a zöldségekhez kis ecetet, hogy a cékla piros maradjon, és hozzáöntjük a levest. Picit rotyogtatjuk, de nem legyen a zöldség túlfőzve! Tálaláskor tejföl és friss kenyér illik hozzá, az oroszok nyers fokhagymával eszik.
 
Mamaka konyhája © 2008 | Créditos: Templates Novo Blogger