Kedvenc receptjeim gyűjteménye hozományul szépreményű gyermekeimnek

Bagel



Az Éva Magazin oldalán találtam a receptet és ki is próbáltam. Nagy sikere volt. Annyit hozzá, legközelebb figyelnem kell a folyadék mennyiségre, mert most vagy elmértem, vagy nem tudom, de nekem nem volt száraz a tészta, inkább lisztet kívánós. Másolom:

Hozzávalók
50 deka liszt
1,5 deci tej
2 deci meleg (nem forró) víz
6 deka cukor
csipet só
4 gramm szárított élesztő (a Dr. Oetker-es zacskóban 7 gramm van, én mérlegen pontosan kimértem, mert ha sok, élesztőíze lesz, ha kevés, nem kel meg rendesen)


Nyolc egyenlô részre
vágd a bagel tésztáját

Pofonegyszerű az elkészítése. Először az összes hozzávalót gyúrd össze kábé 10–15 perc alatt. Az én robotgépemen van dagasztó funkció, de a gyengébb gépek nem fogják bírni, úgyhogy jön a kemény kézimunka – legalább valamit ledolgozol a hamarosan elkészülő kalóriabombából. Ne lepődj meg, nagyon sűrű a tészta, úgy tűnik, mintha száraz volna, de szép lassan összeáll. Gépben nem tartott tovább 10 percnél.
Kábé 20 percig hagyd pihenni, majd gyúrj belőle egy nagy bucit, és késsel vágd 8 egyenlő részre. Mérlegen ellenőrizheted, 95–105 gramm (kábé 10 deka) lesz egy-egy bagel súlya.

Pörgesd meg az
ujjad körül a bagelt
Mindegyikből gyúrj kis gombócot, picit nyomkod meg, ujjbeggyel lyukaszd át, majd lazíts a lyukon. Én egyszerűen megpörgettem az ujjam körül, ahogy a videón látható.
Ha kész a 8 bagel, takard le, és hagyd pihenni 40 percet. Én azalatt kevertem ki a tonhalkrémet.
Kelesztés után jöhet a forró fürdő – de még nem neked: egy nagy lábosban fél-fél percig főzd lobogó vízben a karikák mindkét oldalát, majd csepegtesd le, és helyezd át a tepsibe. A cukor miatt nagyon könnyen odaég a tepsi aljára, ezért használj jó minőségű sütőpapírt, szilikonos sütőlapot, vagy olajozd ki erősen.

Sül a bagel
Helyezd egymástól pár centis távolságra a bageleket, kend meg tojássárgájával, és szórd meg kedved szerint mákkal, köménymaggal, sóval, fekete szezámmaggal.
200 fokos sütőben (ha légkeveréses, 180 fokosban) 15–20 perc alatt gyönyörűen átsül.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Mamaka konyhája © 2008 | Créditos: Templates Novo Blogger