Stahl Judit receptjei közül származik ez a finom vendégváró falat. Tavaszra, nyárra szerintem nagyon finom. Előre el kell készíteni, a vendégek előtt már csak előkapjuk és friss salátával tálaljuk.
Hozzávaló az aljához:
3,75 dl finomra őrölt grissini (kb. 15 dkg)
3 dkg puha vajHozzávaló a töltelékhez:
10 dkg pármai vagy pármai jellegű sonka, vékonyra szeletelve
4 dl tejföl
2 tojás
45 dkg natúr tejszínes sajtkrém
5 dkg puha vaj
2 gerezd fokhagyma, összezúzva
15 dkg pizza-mozzarella, megreszelve
15 dkg frissen reszelt parmezán
15 dkg olajban eltett, aszalt paradicsom, lecsepegtetve és apróra vágva
10 dkg magozott, fekete olajbogyó, lecsepegtetve és apróra vágva
2 evőkanál friss, apróra vágott rozmaring
1 evőkanál morzsolt oregánó
só és frissen őrölt borsA tetejére:
5 dkg fenyőmag
A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és sütőpapírt terítünk egy 30x40 cm-es tepsibe.A töltelékhez a sonkaszeleteket kifektetjük egymás mellé a tepsire, és a forró sütőben 6 perc alatt ropogósra sütjük őket. Miután kihűltek, ollóval félujjnyi csíkokra felvágjuk őket.
A sütő hőmérsékletét visszavesszük 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat). Vékonyan kiolajozunk egy 24 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát.
A torta aljához a finomra őrölt grissinit és a puha vajat összedolgozzuk, majd a keveréket egyenletes rétegben belenyomkodjuk a tortaforma aljába, és 10 perc alatt megsütjük.
A sütő hőmérsékletét visszavesszük 160 fokra (gázsütőn 3-as fokozat).
A töltelékhez először a tejfölt, a tojásokat, a tejszínes sajtkrémet, a vajat és a zúzott fokhagymát robotgéppel 1 perc alatt összekeverjük. Hozzáadjuk a pizza-mozzarellát, a parmezánt, az aszalt paradicsomot, az olajbogyót, a rozmaringot, az oregánót, a felcsíkozott sonkát és ezeket is elvegyítjük a géppel. A tölteléket sózzuk-borsozzuk.
A tölteléket beleöntjük a tortaformába, elsimítjuk a tetejét, megszórjuk fenyőmaggal, és a sajttortát 45 perc alatt megsütjük. Ezután rácsra téve teljesen kihűtjük legalább 2 órán át, és csak utána szeleteljük.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése