Kedvenc receptjeim gyűjteménye hozományul szépreményű gyermekeimnek

Baklava



Megszereztem PNK-tól a legtutibb Baklava receptet, mielőtt levédeti. A hétfői buliba sajna túl keveset hozott. Süssétek, mert jobb, mint az eredeti!
PNK csak utólag vallotta be, hogy a mézes cucc rétestésztára kenése könnyeket csalt a szemébe, de nem azért, mintha csipős lett volna, hanem mert oly nehéz kenni.

Hozzávalók:
• 30 db réteslap
• 15-20 dkg Rama margarin
• kb. 40 dkg darált dió
• 10 dkg cukor
• 15-20 dkg méz

Sziruphoz:
• 1 citrom (vagy ennek megfelelő mennyiségű citromlé)
• 10 dkg méz

Elkészítés:
A mézet felmelegítjük, hozzáadjuk a cukrot, és állandóan kevergetve felolvasztjuk. Beletesszük a diót, és jól összekeverjük.
Nagy tepsit, - lehetőleg akkorát amelybe a réteslapok beleférnek, - kikenünk olvasztott margarinnal.
Ráterítünk két réteslapot megkenjük olvasztott margarinnal, ismét két réteslap következik margarinnal megkenve, s ezt ismételjük 10 lapig. Ezt megkenjük a töltelék felével, majd kettesével váltogatva ismét 10 réteslap következik, rákenjük a töltelék másik felét, végül betakarjuk a maradék 10 réteslappal, kettesével váltogatva, margarinnal kenegetve. A tetejét bőven megkenjük margarinnal.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A sütemény tetejét éles késsel bevágjuk olyan formára, ahogy szeletelni szeretnénk (sztem a rombusz a legjobb), de nem vágjuk át az aljáig. A sütőben kb. 20 perc alatt (nekem 25-30 perc), aranysárgára sütjük.
Amíg a tészta sül, elkészítjük a szirupot: kicsavarjuk a citrom levét, felöntjük 2-3 dl vízzel, hozzáadjuk a mézet, összekeverjük, és felforraljuk. Amikor elkészült a sütemény, a vágásokat teljesen átvágjuk a tészta aljáig, a forró sziruppal meglocsoljuk. (A tepsi és a réteslap méretétől függően nem biztos, hogy az egész lötyit rá kell locsolni. A lényeg, hogy jusson mindenhova, csorogjon le az aljáig, de ne áztassuk ronggyá)
A tepsiben hagyjuk kihűlni.

Az eredeti receptben szerepel még 1 kávéskanál őrölt fahéj, amit a töltelékbe kell belekeverni. Én ezt ki szoktam hagyni, de az infót nem hallgatom el ;)

Azonkívül szintén egy variáció, ha a töltelékbe kókuszreszeléket keversz, vagy a tetejét szórod meg vele vastagon.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Mamaka konyhája © 2008 | Créditos: Templates Novo Blogger