Kedvenc receptjeim gyűjteménye hozományul szépreményű gyermekeimnek

Házi kolbász



Ez az íz egész életemben elkísér, és valóban a szülői házat jelenti nekem. Otthonízű kolbász. Azokban az években, amikor minden szomszédnak disznaja volt, akkor nekünk...nem volt sosem. Viszont minden évben vettünk kolbásznak való húst, és ezzel a recepttel elkészítettük. Sokféle füstölt és sült kolbászt ettem már eddig, szerintem ez egyike a legjobbaknak.
Egyszer a recept majdnem elveszett. Azon a télen, amikor a mamám elmenni készült, akkor is szerettünk volna kolbászt tölteni. Anyu már nem kelt ki az ágyból, sőt már nem is igen beszélt. Elővettem a kézzel írt receptjeit, a nejlonzacskót, amibe évek óta gyűjtötte a cetliket, és kerestem a kolbász receptet. Ültem a konyhában az asztalnál, és nem találtam sehol. Újra és újra átforgattam a sütik, pogácsák, egytálak és nemtudommik gyűrött szélű tömegét, de nem találtam a kolbászt. Akkor az asztalnál rádöbbentem arra, amire már előtte is sokszor, de akkor tudatosult valóban számomra, hogy ennyi. Amit a mamámtól eddigi életemben begyűjtöttem, azzal megyek tovább, emlékszem vagy nem, több esélyem nincs. Ott zokogtam az asztalnál, hogy nekem most meghal a mamám. Persze felmentem hozzá megkérdezni, hol a recept, de nem tudott már érteni, válaszolni, gondolkodni. Ott volt, de soha többé nem értem el.
A recept a temetés után hetekkel végül más formában került elő: egy korábbi bevásárló listáról reprodukáltuk pontosan a menniségeket. Azóta is minden évben elkészítjük. Ma is töltöttünk 13 kg húst, apu épp füstöli.

Hozzávalók 10 kg húshoz: (2 rész sertés com és lapocka, 1 rész ipari zsírszalonna igen apróra darálva)
30 dkg őrölt piros paprika (20 édes, 10 csípős, vagy ahogy tetszik)
23 dkg só
3 dkg fokhagyma paszírozva
4 dkg őrölt fekete bors
2 dkg őrölt kömény
1/4 reszelt szerecsendió
1 kk porcukor - ez a maradandó piros színért kifakulás ellen
e kk szegfübors

A hozzávalókat alaposan öszekeverjük, mielőtt a húshoz adjuk, majd mindent együtt jól átgyúrunk. Hagyhatjuk egy napot állni, és újra meggyurmázhatjuk, de mi mostanában rögtön betöltjük. Vékony bélbe főzni vagy sütni való grillkolbászkákat csinálhatunk, vastag bélba töltve szalámit.
Ha nem fagyasztjuk vagy készítjük el azonnal akkor füstölni kell. Remélem, apu ezt még jópár évig elvégzi nekünk. Akácfa fűrészpor kell hozzá, a füstölés 2. napjának végén a tűzre dobuk egy kevés cukrot, hogy jól tapadjon a füst a szaláminkon.

Jobb, mint a bolti felvágott, amivel istentuggya, mi etetnek meg velünk.

3 megjegyzés:

Harangláb írta...

http://www.diningguide.hu/hirek/etterem-informacio-3466
?????????? ..hmmm...??

mamaka írta...

Hát legalább más is elolvasta, és remélem úgy élvezi, ahogy mi is évtizedek óta:))

Ágimama írta...

Ki fogjuk próbálni ezt a receptet!

Megjegyzés küldése

 
Mamaka konyhája © 2008 | Créditos: Templates Novo Blogger