Kedvenc receptjeim gyűjteménye hozományul szépreményű gyermekeimnek

Békák a gödörben



Napló blogom olvasói találkoztak már az étel fotójával itt, (2009.01.25.)de Zsófinak és Zsuzsának megígértem, hogy még ma beírom ide a receptet, és tán nem leszek lusta szinte szó szerint ide gépelni a könyvből.

4 személyre: napraforgó olaj, 8 nagy jóféle fűszeres kolbászka, 4 friss rozmaring ágacska,2 nagy fej szeletelt lilahagyma, 2 gerezd finomra aprított fokhagyma, 2 diónyi vaj, 6 ek balzsamecet, 1 csapott ek. jó minőségű ételízesítő por vagy zöldségleves kocka.

A
Yorkshire pudding tésztájához:

3dl tej, 120g finom liszt, 3 tojás, 1 csipet só

Keverd össze a tésztához valókat és tedd félre egy kicsit. Azt szeretem, ha a puddingom szép nagyra dagad, ezért kulcskérdés a megfelelő méretű sütőforma- minél vékonyabb anyagból van, annál jobb - , hadd füstöljön benne a forró olaj.
A formába önts 1cm vastagon napraforgóolajat, és tedd a formát a sütő középső rácsára, jól fűts be neki 240-250C fokon. A sütőforma alá tégy egy nagy tepsit, ne hagyd, hogy a sütés közben túlcsorduló olaj meglógjon. Ha az olaj már igazán felforrósodott, rakd bele a kolbászkákat. Addig süsd, mig enyhén aranyszínűek nem lesznek.
Ekkor óvatosan vedd ki a formát a sütőből, és a kolbászkákat nyakon öntheted a tésztával. Dobj bele néhány rozmaring ágacskát is. Ne lepődj meg, ha bugyborékolni kezd, legjobb, ha mindjárt becsúsztatod a sütőbe és rázárod az ajtót. A Yorkshire pudding igen temperamentumos jószág, legalább 20 percig ne is zavard a fortyogását. Ha már szép ropogós aranyszínűre sült, kiveheted a sütőből.

A hagymás mártást úgy készítem, hogy a hagymát és a fokhagymát a vajban mérsékelt tűzön cirka öt percig párolom, míg éde és üveges nem lesz. Ha szereted, adhatsz hozzá egy kis rozmaringot vagy kakukkfüvet. Most már jöhet a balzsamecet, azzal forrald be a szószt kb felel mennyiségre. Bevallom, itt csalni szoktam egy kicsit, és belekeverek egy leveskockát, vagy ételízesítőt. Egy kis vízzel felengedem, lassú tűzön megrotyogtatom. Ezt szolgáld fel a békáid mellé. A burgonyapüré, a zöldségek és egy marék párolt zöldbab is jó szolgálatot tehetnek. Jó, jó, adhatsz hozzá valami salátát is, ha már nagyon furdal a lelkiismeret.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Mamaka konyhája © 2008 | Créditos: Templates Novo Blogger